Extractie is een moeilijk woord voor het trekken van een kies. Binnen onze praktijk worden patienten doorgaans doorverwezen naar de kaakchirurg voor een extractie van een verstandskies. Overige extracties worden, onder andere afhankelijk van de wortels van de kies, door de tandarts gedaan of door de kaakchirurg.
De tandarts en de kaakchirurg gaan als volgt te werk. Na de verdoving voelt de tandarts voorzichtig met een instrument of de tand/kies goed verdoofd is. Zodra de verdoving goed werkt, wordt de kies met een speciaal instrument een beetje los gewiebeld. Daarna wordt het met een draaiende of wrikkende beweging nog losser gemaakt. Er is een lichte druk voelbaar en u hoort wat gekraak. U hoeft hiervan niet te schrikken, want dit is heel normaal.
Het is belangrijk dat u na het trekken:
- het eerste half uur goed op een gaasje dichtbijt
- niet spuugt of spoelt
- geen zwaar werk verricht of tilt maar rustig aan doet
- geen alcohol drinkt of rookt
- na extractie in de bovenkaak niet hard uw neus snuit
- bij nabloeding een gaasje of schone zakdoek dubbel vouwt, op de wond legt en een half uurtje dichtbijt. Als dit niet werkt alsnog uw tandarts raadplegen
- bij napijn kunt u rustig een paracetamol of ibruprofen bruis (indien u geen maagklachten heeft) innemen maar geen aspirine
- na het trekken kan u ook de wang koelen met een zak met ijs
- wacht met eten en warm drinken totdat de verdoving is uitgewerkt
- Wacht met drinken van melkproducten.
Voordat er een kies wordt getrokken moet u ruim van tevoren melden of u bloedverdunners gebruikt of als u een hartafwijking hebt. Het is altijd raadzaam een lijstje bij u te hebben waarop vermeld staat welke geneesmiddelen u gebruikt.